Sinds de ‘reset’ van mijn eerder doorgemaakte burn out, probeer ik zoveel mogelijk mijn eigen koers te varen.

Varen op de richting van mijn innerlijk kompas. Ik ontwaar hierbij de diepere krochten van mijn ziel die mij, achteraf gezien, verassend eenvoudig de weg leid door te voelen en te luisteren.

Ik creëer aldoende een leven wat bij mij past. Op mijn eigen manier waarvan sommigen misschien het zijne vinden. Maar steeds meer lukt het mij om bij mijzelf te kunnen blijven, of komen. Het is een dagelijks proces waarbij ik regelmatig door weer diepere lagen van mijn ziel worstel en weerstand, vermoeidheid en onzekerheid in tegenkom.

Daarbij ervaar ik die momenten als f*cking spannend en angstig. Ik zoek dan de moed en het vertrouwen om mij eraan over te geven.

Maar ik weet steeds opnieuw dat als ik door deze barrières heen breek, de hemel opnieuw openscheurt en de zon mijn huid doet tintelen van genot.

Angst is namelijk ook een kompas. Je ziel gebruikt namelijk angst om je te laten weten dat er iets niet goed gaat, ontbreekt, uit balans is of je aandacht aan moet besteden. Het vertelt je dat je niet je juiste koers vaart.

Angst is de boodschapper van je ziel welke zich verpakt in malende gedachtestromen, zwaarmoedige gevoelens of lichamelijke klachten. Angst dat je niet voldoet, niet slim genoeg bent, je wel de juiste baan hebt, je wel voldoende inkomen zult hebben of dat je een ernstige ziekte hebt. De onderliggende behoefte is zekerheid en veiligheid.

Onze angsten kunnen zich uiten in slecht slapen, hoofdpijn, snelle ademhaling , stress of zelfs angststoornissen. Maar angst is geen stoornis. Het is een boodschapper die zich uit in dwangmatige gedachten en eindeloos antwoord proberen te vinden om zekerheid te garanderen.

Als je dit negeert, uit de weg gaat en deze boodschap voorbij laat gaan, gaat de boodschap verloren.

Maar je ziel doet nieuwe pogingen , steeds directer en steeds meer aanwezig. Eerst nog subtiel en in de meest hardnekkige gevallen wel  tot ziekte en lichamelijke klachten.

Dus zie angst niet als je vijand. Gebruik je angst voor antwoorden en helderheid. Het heeft je iets te vertellen.

Om je eigen koers te varen heb je doorzettingsvermogen  en moed nodig. Moed om je angsten aan te gaan. Moed om de verantwoordelijkheid te nemen voor je leven en de keuzes die je maakt. Moed om vooral te luisteren naar wat je ziel je te vertellen heeft en wat het je wilt duidelijk maken. En om daar iets mee te doen!

Je bent zelf de enige die die je eigen koers kunt wijzigen. Je kunt de stand van de wind niet veranderen, maar wel de stand van je zeilen.