Ottolenghi simpel? Nee, inderdaad staat hij daar niet om bekend. Maar dit is eerlijk waar een makkelijk recept van deze grootmeester in mooie gerechten! En omdat ik van lekker eten houd wil ik dit recept graag delen vanwege zijn eenvoud en smaak. Dit recept komt niet uit zijn Simpel kookboek zoals je wellicht zou verwachten maar uit Jeruzalem. Tussen vele complexe recepten daardoor dus misschien wel gemist als makkelijk recept..

En waarom kom ik nu opeens met een recept op deze site?? Waar gààt dit over? Dit heeft te maken met het volgende.

Een kernwaarde in mijn leven is verbinding. Verbinding met dierbaren door met liefde en aandacht samen te zijn. En deze verbinding wordt voor mij compleet gemaakt door dit aan tafel te beleven met lekker eten, een goed glas wijn, het voeren van mooie gesprekken en veel te lachen.

Als klein meisje kreeg ik dit al mee. Mijn moeder komt uit een Indisch gezin van 8 kinderen. Jarenlang kwamen alle kinderen nog bij mijn oma thuis in de weekenden. Het was een kleine Haagse bovenwoning waar de geur van eten je al tegemoet kwam in het trapportaal. De geur van warmte en gezelligheid.

Ik kan me mijn lieve Indische oma goed herinneren. Haar altijd voorgebonden keukenschort in het piepkleine smalle keukentje. Haar koninkrijk. Overal waar enigszins plek was stonden potten, pannen en schalen, tot in de woonkamer aan toe, met Indische rijsttafel. Voor de kinderen een aparte variant gemaakt die minder pittig was. De tafel was te klein voor ons hele gezelschap en dus aten we altijd met ons bord op schoot in een slinger door de kamer. En oh wat was dat fijn! De warmte en verbondenheid met elkaar.

Later kreeg ik dit thuis ook mee bij mijn eigen moeder. Het draaide veel en vaak om eten met elkaar. Als tiener zat ik dan ook nog vaak lang aan tafel als we al klaar waren met eten. Mooie discussies en politiek kwamen dan voorbij. Ik voelde mij op die momenten fijn en gelukkig.

Nu zitten mijn eigen kinderen op dezelfde wijze als tieners aan onze lange eettafel. Ook hier ontstaat de verbinding met ze. De verhalen worden hier gedeeld en wij leren als ouders hun wereld begrijpen. En soms ook niet en dat maakt het dan hilarisch.

Met een aantal oude vrienden hebben wij, manlief en ik, sinds enkele jaren 1 a 2 maal per jaar een Ottolenghi kookavond met elkaar. Ieder kookt een voor, hoofd of nagerecht waardoor er elke keer een mooie tafel vol met prachtige gerechten ontstaat. Dit soort avonden zijn voor mij volmaakt genieten. Verbinding! En daarom deel ik dit recept. Afgelopen keer hebben wij zeebaars met harissa en rozenblaadjes gemaakt. En het leuke van dit recept is dat deze echt eenvoudig te bereiden is. Laat je niet afschrikken door de omschrijving. Dit gerecht staat in 30 minuten op tafel. Want verbinding voor mij belangrijk  maar dan wel graag zo eenvoudig mogelijk ;)!

Recept: Zeebaars met harissa en rozenblaadjes

Benodigdheden:

3 el harissa

1 tl gemalen komijn

4 zeebaarsfilets

beetje bloem

2el olijfolie

2 a 3 uien, fijngesneden

100 ml rode wijnazijn

1 tl kaneel

200 ml water

2 el honing

Optioneel kun je nog een handvol krenten toevoegen.

2 el rozenwater (verkrijgbaar bij de toko, maar soms ook te koop bij de grotere AH. Anders kun je dit ook eenvoudig online bestellen. Doe dit dan direct samen met de eetbare rozenblaadjes).

half bosje verse koriander

2 el eetbare rozenblaadjes

zout en vers gemalen peper

Bereiding:

Meng de helft van de harissa, komijn en een halve tl zout in een kom. Wrijf de harissa over de visfilets en laat ze 3 uur marineren in de koelkast.

Daarna;

  • Bestuif de filets met een beetje bloem en schud het overtollige eraf. Voor een glutenvrije variant kun je boekweitmeel gebruiken.
  • Verhit olijfolie in een grote koekenpan en bak de filets gedurende 2 minuten aan elke kant. Wij hebben de filets in flinke moten gesneden zodat deze makkelijker te bakken en te keren zijn. Zet de vis daarna opzij.
  • Laat de olie in de pan en voeg de uien toe tot en bak tot deze goudbruin zijn.
  • Voeg de resterende harissa, azijn, kaneel, halve tl zout en veel vers gemalen zwarte peper toe. Giet het water erbij, zet het vuur lager, en laat ongeveer in 10 minuten pruttelen totdat de saus indikt.
  • Voeg de honing en rozenwater toe in de pan en laat nog een paar minuten pruttelen.
  • Proef de saus en pas evt. nog wat kruiden aan en leg daarna de filets terug in de pan. Schep de saus over de vis en laat ze opwarmen in de saus gedurende 3 minuten. Indien de saus erg indikt kun je nog wat water toevoegen.
  • Bestrooi de vis met gesneden koriander en rozenblaadjes voor opdienen en…GENIET!

Als groentegerecht hadden we een salade van haricots verts en peultjes met gegrilde hazelnoten en sinaaappel erbij. Aangevuld met onze eigen touch van gegrilde groene asperges bestreken met notenolie. Ottolenghi had het zelf kunnen verzinnen. Serveer er bijvoorbeeld couscous bij of een (zoete) aardappelschotel.

Eet smakelijk en geniet van het mooie moment met wie je dit deelt!

 

Deze blog is eerder verschenen op Puck zoekt balans